SIIKALAHTI 1918 -larppitrilogia

Click here to edit subtitle

Hahmolista

Oikeutta vaatimassa:

Oikeutta vaatimassa:

* Kartanonherra Valdemar Dahlberg (56 v)
Pelaaja: Jukka S.
* Kartanonrouva Ulrika Dahlberg (45 v)
Pelaaja: Jenni L.
Moni ehti jo syyttää mielessään Dahlbergeja siitä, että työväenyhdistys oli kasvanut niin voimakkaaksi ja röyhkeäksi Siikalahdella. Olivathan juuri Dahlbergit lahjoittaneet maat ja antaneet kaataa rakennuspuutkin aikanaan työväentaloa varten ja suorastaan patistelleet alaisiaan liittymään työväenyhdistykseen. Aluksi näyttikin siltä, että Dahlbergit pääsisivät vähällä: punakaartilaisten ryöstöretki kartanoon sujui varsin sopuisissa merkeissä, eikä kartanolta tiettävästi viety paljoa viljaa eikä karjaan juuri kajottu. Mutta punakapina iski nimenomaan Dahlbergeihin julmasti ja säälimättömästi: perheen molemmat pojat Johan ja Edwin Dahlberg löytyivät julmasti murhattuina kylän laitamilta. He olivat punakapinan ensimmäiset uhrit kylässä ja heidän kuolemansa järkyttivät syvästi koko kylää. Murhaajaa ei saatu kiinni, tai niin Korpimetsä väitti. Mahdettiinko edes yrittää, miettivät monet. Tai suojeliko Korpimetsä syyllistä, mutisivat toiset. Joka tapauksessa, poikien yllättävä, väkivaltainen kuolema oli niin kipeä isku, ettei Dahlbergin pariskunta olisi siitä selvinnyt ilman Miina Lundin ja koko kylänväen tukea. Nyt Dahlbergit osallistuvat kenttäoikeuteen osittain saadakseen oikeutta, osittain koska kokevat sen velvollisuudekseen koko kyläyhteisöä kohtaan: asiat on selvitettävä ja syylliset on tuomittava, muuten ei elämä kylässä voi jatkua.


* Puupatruuna Matias Lindel (56 v)

Pelaaja: Samu I.

* Puupatruunan vaimo Alma Lindel (57 v)

Pelaaja: Heidi O.

Saha jatkoi hiljaa toimintaansa punaisen vallan allakin, mutta puutavara jäi enimmäkseen lautatarhalle seisomaan. Lindelit yrittivät kaikin tavoin estää punaisia tekemästä puukauppoja ja Seppo Vaskivesi kieltäytyi aluksi tulemasta lainkaan työmaalle, kun työntekijät ilmoittivat ottaneensa sahan haltuunsa. Sahan omistussuhteet jäivät epäselviksi punaisen vallan aikana, mutta vallan taas vaihduttua ei kenellekään ole jäänyt epäselväksi, että saha on yhä Lindelien omistuksessa. Ja koska pahimmiksi punikeiksi osoittautuivat kapinakuukausien aikana sahan miehet ja naiset, ovat Lindelit joutuneet miettimään huolellisesti sahan tulevaisuutta - uutta kapinaa ei missään nimessä sallita. Punaiset yrittivät ennen Siikalahden vapautusta vielä polttaa sahan: ainakin Lempi Korpimetsä ja Hans Murtomaa nähtiin paikalla, mutta molemmat ehtivät paeta ennen kuin heidät saatiin kiinni. Palo saatiin onneksi sammutettua, mutta tuli ehti vaurioittaa jonkin verran koneita. Nyt herra ja rouva Lindel osallituvat kenttäoikeuteen, onhan saha kylän merkittäviän työnantaja.


* Armi Lindel (20 v)

Pelaaja: Milla A.

Armi ehti juhlia kihlaustaan Edwin Dahlbergin kanssa ja suunnitella kesähäitä tulevan anoppinsa kanssa, kun punakapinan todellisuus iski julmasti ja Armi menetti kihlattunsa. Armi ja Ulrika ovat hakeneet toisistaan tukea menetyksissään ja lisäksi Armi näyttäisi paenneen suruaan toimintaan: hän, Annika, Elisabeth ja Maria ovat rikkoneet toistuvasti ulkonaliikkumiskieltoa ja kuiskitaan juuri heidän salakuljettaneen suojeluskuntalaisille aseita keväällä. Nyt Armi toimii suojeluskunnan asettamassa tutkintalautakunnassa. 


Artturi Lintula (53 v)
Pelaaja: Timo K.
Artturi yritti järjestä Siikalahden suojeluskunnan aseistusta, mutta ennen kuin aseita saatiin Siikalahdelle asti ehtivät punaiset aloittaa kapinansa. Artturi jäi punakapinan ajaksi Siikalahdelle, eikä onnistunut saamaan matkustuslupaa enää Helsinkiin. Hänen puhutaan olleen mukana organisoimassa suojeluskunnan aseistusta kapinan aikana ja moni arvelikin, että Artturilla oli jotakin tekemistä Gustaf Dorfin kansakoululle kätkemien kiväärien kanssa. Artturi johtaa nyt suojeluskunnan tutkintalautakuntaa yhdessä Seppo Vaskiveden kanssa. * Suojeluskuntalainen Oscar Vuori (23 v)

Pelaaja: Hanna E.

Keväällä ylioppilaaksi valmistunut Oscar Vuori kärsi kipeästi punavallan aikaisesta toimettomuudesta ja pienistä nöyryytyksistä ja etenkin läheisen ystävänsä Edwinin murhasta. Hän osallistui Siikalahden vapautuksen yhteydessä sahalla käytyihin taisteluihin. Vuoren perhe on tiukilla, sillä perheen vanhin poika, sosialistien kansanedustaja Edward Vuori on parhaillaan Helsingissä odottamassa oikeudenkäyntiä sodan aikaisten toimiensa vuoksi. Oscar ja Edward eivät ole olleet vuosiin juuri väleissä keskenään, mutta tuskin Oscarkaan nyt ihan välinpitämätön on veljensä kohtalosta. Oscar kuuluu suojeluskuntaan.


* Maria Vuori (20 v) 

Pelaaja: Katri K.

Maria rikkoi kapinatalven aikana röyhkeästi ulkonaliikkumiskieltoa alusta asti ja lähti jo heti kapinapäivänä hiihtämään talosta toiseen. Pikkuhiljaa kylän muutkin nuoret naiset rohkaistuivat rikkomaan kieltoa, jota ei naisten kohdalla juuri valvottukaan ennen kuin Saarisen housukaarti otti järjestystehtävät hoitaakseen punakaartien lähdettyä Tampereelle sotimaan. Maria oli usein nähty vieras koko kapinatalven ajan taloissa ja hänen mukanaan kulkivat uutiset ja huhut. Puhuttiin hänen uskaltautuneen työväentalollekin - toisaalta hän on aina ollut läheinen sosialisti-isoveljensä kanssa ja tuntenut kovasti punasympatioita. Nyt kun Edward odottaa oikeudenkäyntiä Helsingissä, on Mariaakin alettu katsoa hieman epäluuloisesti. Mariahan kulki torpissa ja Sahankylässä viemässä ruokaa ja vanhoja vaatteita lapsille ennen kapinaa. Maria on nyt mukana suojeluskunnan tutkintalautakunnassa.* Suojeluskunnan johtaja Seppo Vaskivesi (54 v)

Pelaaja: Ilmari K.

Sahan työnjohtaja ja sahanpatruunan siskonmies Seppo perusti Siikalahden suojeluskunnan ja johtaa sitä. Hän oli kuumeessa ja vuoteenomana kun punakaartilaiset kiesivät riisumassa suojeluskuntalaisia aseista, joten kaikki sujui Vaskiveden talossakin jokseenkin rauhallisesti ja Seppo kuulemma allekirjoitti vain puoliksi tajuissaan ollessaan punakaartin tyrkyttämän paperin, jonka moni muukin isäntä joutui allekirjoittamaan. Paperissa vakuutettiin, että allekirjoittaja tunnusti punavallan eikä toimisi sitä vastaan. Tosin sen verran vastahakoinen Seppo oli ollut allekirjoittamaan paperia, että tiedettiin punakaartilaisten ampuneenkin Vaskiveden talossa - kehenkään ei ollut onneksi osunut ja Ilari vakuutti, että se oli vahingonlaukaus. Seppo oli punakaartilaisten paperista jälkeenpäin niin raivoissaan, että säntäsi työväentalolle meuhkaamaan ja joutui viettämään yönsä työväentalon kellarissa, joka toimitti kapinan aikana jonkinlaisen putkan virkaa. Seppo on tarttunut tarmokkaasti taas suojeluskunnan asioihin. Johtaa suojeluskunnan tutkintalautakuntaa yhdessä Artturi Lintulan kanssa.* Suojeluskuntalainen Ilari Vaskivesi (24 v)

Pelaaja: Hannes P.

Ulkonaliikkumiskielto tuntui haittaavan Ilaria vähemmän kuin muita kylän nuoria miehiä: yliopisto oli suljettu kapinatalven ajan, joten Ilari istui kotona lukemassa eikä tuntunut juuri piittaavan siitä, minkä väriset käsivarsinauhat kaduilla partioivilla miehillä oli. Dahlbergin pojat olivat kuitenkin Ilarin hyviä ystäviä ja heidän murhansa sekä muutkin kylän tapahtumat järkyttivät ja synkistivät nuorta miestä. Kun valta vaihtui, ei Ilari epäröinyt tarttua kivääriin muiden suojeluskuntalaisten mukana, kuten hänen velvollisuutensakin oli.


* Annika Vaskivesi (21 v)

Pelaaja: Mari L.

Annika rikkoi röyhkeästi ulkonaliikkumiskieltoa yhdessä ystäviensä Armin, Marian ja Elisebathin kanssa ja kuljetti kapinatalven aikana viestejä talosta toiseen ja kuiskittiin, että Annikalla olisi ollut jotakin tekemistä suojeluskunnalle salaa henkittujen kiväärienkin kanssa. Eihän näistä asioista enää kuiskia tarvitsisi, mutta kukaan ei ole vielä ehtinyt tai usaltanut ottaa asioita avoimestikaan puheeksi. Annika on osa kenttäoikeudenistuinta.
Rouva Elisabeth Anttola (21 v)

Pelaaja: Selene A.

Punavalta iski kipeästi ja raskaasti Anttolaan: Antti Anttolalla oli ollut riitaa monien torppariensa ja alaistensa kanssa ja kai siinä nyt maksettiin kalavelkoja. Anttolaan kohdistuneet takavarikot olivat raskaampia kuin yhdenkään muun talon kohdalla ja lopulta Saarisen housukaarti kävi kiväärien kanssa rosvoamassa siemenviljatkin Anttolasta. Elisabethin mies Antti vastusti punaroistoja, jolloin hänet vangittiin ja Saarinen lähetti hänet Kouvolaan oikeuden eteen - tai ammuttavaksi, kuten moni suoraan totesi. Elisabeth oli jo aikaisemmin rikkonut rohkeasti ulkonaliikkumiskieltoa ja onnistunut kerran keplottelemaan punakaartilta matkustusluvan Kouvolaankin. Nyt hänen onnistui lopulta yhdessä kauppias Lidia Rekosen kanssa saada matkustuslupa Kouvolaan, mistä hän kuitenkin palasi tyhjin käsin: hän ei ollut saanut tavata miestään eikä saanut mitään tietoja tämän kohtalosta. Elisabeth itse myönsi suoraan, että uskoi miehensä kuolleen: Kouvolassa puhuttiin kammottavia tarinoita kaupungin laidalle veripeltoihin ammutuista valkoisista vangeista. Saarisen naiskaarti ei jättänyt Anttoloita vieläkään rauhaan, vaan raskaana oleva Elisabeth suljettiin yöksi työväentalon kylmään kellariin yhdessä Armi Lindelin kanssa tyttöjen uhmattua ulkonaliikkumiskieltoa. Nyt Elisabeth on mukana suojeluskunnan asettamassa tutkintalautakunnassa, mistä hän hakee oikeutta. Mutta miten hän selviää yksin Antolassa, mistä on viety karja ja siemenvilja - hän, raskaana oleva kaupunkilaistyttö? 


* Uudenmaan rakuunarykmentin luutnantti ja suojeluskuntalainen Lauri Anttola (22 v)

Pelaaja: Janne J.

Lauri ja Magnus Dorf ehtivät tammikuun alussa siirtyä Pohjanmaalle ennen kuin punakapina keskeytti liikenteen. Lauri oli jo ennen kapinaa Saksanniemen poliisikoulussa, tosin vain hetken ennen kuin koko koulu punakaartien toimesta suljettiin. Nyt Lauri on juuri palannut edellisenä päivänä Siikalahdelle, missä häntä on odottanut tyhjä ja paljaaksi ryöstetty talo ja tieto isän kohtalon epävarmuudesta. Lauri ilmoittautui heti saavuttuaan suojeluskunnan päällikölle ja on nyt paikalla suojeluskuntalaisena. Huhut ovat jo levinneet, että hän on oikein upseeri nykyään ja ollut mukana Tampereen taisteluissakin. 
Opettajatar, leskirouva Ellen Dorf (53 v)

Pelaaja: Laura L.

Ellen jatkoi kapinatalven ajan työtään Siikalahden kansakoululla, mutta kieltätyi jyrkästi muuttamasta opetuksensa sisältöjä punaisten vaatimukesta. Niinpä Martta Kaski kulki kansakoululla muutaman kerran viikossa agitoimassa ja opettamassa lapsiparoille sosialismia Ellenin jyrkästä ja urheasta vastustuksesta huolimatta. Ellen jäi leskeksi sodan loppuvaiheessa, kun punaiset ensin pidättivät hänen miehensä (entisen) kunnanvaltuutettu ja nimismiehen apulainen Gustaf Dorfin ja murhasivat tämän. Gustafin ruumis löytyi usean luodin lävistämänä rannasta pidätyksen jälkeisenä aamuna, huhujen mukaan housukaartilaisten ampumana. Gustafia oli syytetty aseiden salakuljetuksesta ja kätkemisestä: kansakoululta oli löytynyt asekätkö. Kovin moni ei ihan heti usko Gustafin olleen asialla, ei ainakaan ilman voimakasta painostusta ja suostuttelua. Olihan Gustaf vastustanut niin jyrkästi ainoan poikansa Magnusin pohjoiseen lähtöä tammikuussa, että oli uhannut kieltää pojan kokonaan. 


* Suojeluskuntalainen ja sotamies Magnus Dorf (19 v)

Pelaaja: Ilari S.

Magnus lähti jo tammikuun alussa isänsä jyrkästä ja kohtuuttomana pidetystä vastustuksesta huolimatta ystävänsä Lauri Anttolan kanssa Pohjanmaalle. Magnus palasi Siikalahdelle eilen päivällä Uudenmaan rakuunarykmentin sotilaana ja ilmoittautui saman tien suojeluskunnan päällikölle. Kylällä levinneiden huhujen mukaan Magnus on ollut valkoisen armeijan mukaan taisteluissa ihan Tampereella - moni odottaakin malttamattomana, että pääsee kuulemaan Magnusin ja Laurin kuulumisia. Mutta synkkää oli Magnusin palata kotikylään kaiken hävityksen keskelle ja kuulla ystäviensä Edwinin ja Johanin kuolemasta sekä isänsä murhasta. Nyt Magnus on paikalla suojeluskunnan tehtävissä. * kauppias Lidia Rekonen (53 v)

Pelaaja: Aino H.

Kauppa ja kirkko olivat kapinatalven aikana ainoat paikat, missä ihmisiä saattoi tavata ja kuulumisia vaihtaa. Lidia näkikin ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta paljon kyläläisiä sodan aikana ja kuuli uutiset nopeasti. Koska punakaartilaiset vaativat, että kaartin maksusitoomukset oli hyväksyttävä rahana ja vaativat tavaroita kiväärit käsissä, siirsi Lidia talven mittaa vähin äänin tavaroita kaupassa hyllyltä omiin kätköihinsä. Hyllyt alkoivat muutenkin käydä tyhjiksi, sillä tavaratoimitukset eivät sodan aikana kulkeneet. Kaupan seinässä on luodinreikäkin muistona siitä, miten kahvia kiväärit kädessä vaatineet punakaartilaiset olivat Lidian lopulta taivuttua ja kaivettua kahvin esille maksun sijasta ampuneet seinään. Sellaiseksi oli meno mennyt kylässä! Anttolan isännän pidätyksen jälkeen Lidian onnistui saada Elisabethin kanssa lopulta matkustusluvat Kouvolaan, missä he yrittivät turhaan selvittää, mitä Antille oli tapahtunut. Lidian myös puhutaan pitäneen kaupalla poikiensa kanssa yhtä suojeluskunnan salaisista asekätköistä sodan aikana. Nyt Lidia on kenttäoikeudenistuimessa mukana hakemassa oikeutta.* Suojeluskuntalainen Viljo Rekonen (23 v) ja hänen kihlattunsa Wilhelmiina Kaski (19v)

Pelaaja: Mikko K. ja Ulla-Sisko J.

Viljo ja kauppa-apulaisena toiminut Wilhelmiina menivät tammikuun alussa kihloihin kummankin perheen vastustuksesta huolimatta. Kasket olivat Siikalahden punaisimmaksi mainittu perhe, Anttolan torppareita ja riidanaiheuttajia. Wilhelmiinan punakaartilaisveli Arvi ehti käydä jo ennen sodan alkua käsiksi Viljoon ja yritti piestä tämän kauppapuodissa kihlauksen johdosta. Se oli ensimmäinen suojeluskuntalaisen ja punakaartilaisen välinen yhteenotto kylässä, muisteltiin jälkeenpäin. Wilhelmiinan sisar Martta toimi punakapinan aikaan agitaattorina ja kulki kansakoulullakin opettamassa puna-aatetta lapsille, veli Arvi kaatui Tampereella punakaartin riveissä, isä oli mukana punaisten kapinahallinnossa Siikalahdella ja muutenkin koko muu perhe oli pahimpia punikkeja. Wilhelmiina kuitenkin seisoi sodan ajan kihlattunsa rinnalla ja näyttäisi siltä, että Rekoset ovat alkaneet hyväksyä hänet osaksi perhettä. Hänet on kuitenkin kutsuttu suojeluskunnan tutkintalautakunnan kuultavaksi perheensä asioista. Viljo kuuluu suojeluskuntaan. Hän oli mukana kunnantalon valtauksessa ja kantaa nykyään suojeluskunnan käsivarsinauhaa kaupassakin. 


* Suojeluskuntalainen Frans Rekonen (19 v)

Pelaaja: Maiju T.

Frans eli Ransu on kauppias Rekosen nuorempi poika ja innokas suojeluskuntalainen. Liikkumisrajoitukset kävivät etenkin Ransun ja muiden nuorten miesten kärsivällisyydelle. Ransu oli Edwinin hyvä ystävä ja tämän kuolema iski nuoreen mieheen kipeästi, etenkin yhdistettynä omaan pakotettuun toimettomuuteen. Ransu oli mukana kunnantalon valtauksessa ja joutui tulitaisteluun, jonka seurauksena ampui työväenyhdistyksen puheenjohtajan ja punaisten kunnallisen kansanvaltuuskunnan johtaja Erkki Kallion. Se olikin oikeatsaan ainoa kuolemaan johtanut taistelu Siikalahden vapautuksen yhteydessä. Oikeuden kuultavina tai tuomiolla

* Kartanon talousmamselli Miina Lund (48 v.) 

Pelaaja: Matilda M. 

Miina Lund jatkoi työtään kartanon talousmamsellina koko punakapinan ajan. Hän nousi rohkeasti vastustamaan kartanoon takavarikkoja suorittamaan tulleita punakaartilaisiakin ja moni arvelee, että on osittain hänen ansiotaan että kartano pääsi takavarikkojen osalta niin vähällä kapinan aikana. Tosin kartanonväellä oli muutekin aina ollut hyvät suhteet alaisiinsa ja kartano oli sen verran syrjässä muusta kylästä, että ehkei sinne siksi suunnattukaan niin paljoa ryöstöretkiä. Miina on ollut kartanolla jo yli kaksikymmentä vuotta töissä ja hänen ja kartanonrouvan välit ovat selvästi lämpimät ja luottamukselliset. Miinan on kyllä huomattu viettäneen kirkonmenojen jälkeen aikaa leskeksi jääneen Elias Mäen, kartanon torpparin ja kunnallisessa kansanvaltuuskunnassa elintarvikeasioista (ja ryöstöistä) yhdessä Ida Koivun kanssa määränneen kanssa. Moni arvelikin, että Miinasta ja Eliaasta tulisi vielä pari, molemmat rauhallisia ja uskonnollisia ihmisiä, hyvämaineinen vanhapiika ja kunnollisena pidetty leskimies, jolla oli suuri lapsikatras hoidettavanaan. Mutta Eliaan toimet kapina-aikana herättivät pahaa verta ja nyt Elias on lähetetty Kouvolaan oikeuden eteen. Sen sijaan Miinan toimissa ei ole moitteen sijaa. Joskin sitkeiden huhujen mukaan Miinan menneisyydessä olisi ollut jotakin vähän häpeällistä ja hänellä ja ennen kapinaa Siikalahden työväentalolla vierailleen punakaartin agitaattori Verneri Salmelan välillä olisi ollut jokin linkki. Mutta kai ne ovat vain huhuja. Miina on kutsuttu kuultavaksi suojeluskunnan tutkintalautakunnan eteen lähinnä todistajana. 


* Puna-agitaattori Martta Kaski (17 v.)

Pelaaja: Aino R.

Kartanon piika Martta Kaski on kylän pahimman punikkisuvun muksuja ja herättänyt paheksuntaa jo ennen kapinaa toimimalla agitaattorina ja juoksemalla yhtenään työväentalolla. Martta kävi kapinan aikana kansakoululla pari kertaa viikossa agitoimassa ja opettamassa lapsille sosialismia opettajatar Ellen Dorfin jyrkästä vastustuksesta huolimatta. Martta myös teki aktiivisesti vaalityötä punaisen hallinnon kaavailemia laittomia kunnanvaaleja varten - myös tämä vaalityö tehtiin kansakoululla opettajattaren kielloista huolimatta, sillä punakaarti oli ottanut työväentalon päämajakseen. Martta on nyt kotiarestissa kartanolla ja kartanonherra on allekirjoittanut vakuutuksen, että piika saapuu suojeluskunnan kuultavaksi. Kihloissa punakaartilaisen Emil Kuikan kanssa.


* Piika Aino Vehkala (os Mäki) (23 v.)

Pelaaja: Helmi K.

Kartanon piika Aino meni pian kapinan alettua naimisiin punakaartilaisen ja tulenpalavana sosialistina tunnetun sahuri Eino Vehkalan kanssa. Aino jatkoi töitään kartanolla, mutta kulki tiettävästi paljon työväentalolla, missä punakaartin esikunta piti majaansa. Olisiko jotakin tulipuvaisen Einon aatteesta tarttunut hyväntuuliseen ja vilkkaaseen Ainoonkin? Ainon aviomies Eino ei palannut koskaan Tampereen taisteluista, ilmeisesti tämä katosi Tampereelle sillä Siikalahdelle ei ainakaan tuotu ruumista haudattavaksi. Aino on kuitenkin kieltäytynyt pitämästä miestään kuolleena. Aino on nyt kotiarestissa kartanolla ja kartanonherra on allekirjoittanut vakuutuksen, että piika saapuu suojeluskunnan kuultavaksi. Ainon isä Elias Mäki on Kouvolassa oikeuden edessä. 


* Piika Fanni Kallio (os Mäki) (18 v.) 

Pelaaja: Christina E.

Kartanon piika Fanni meni hyvin pikaisesti pian kapinan alettua naimisiin tappelupukarina ja viinamäen miehenä tunnetun punakaartilaisen Vihtori Kallion kanssa. Kalliot olivat kartanon torppareita ja Vihtorin isä oli työväenyhdistyksen puheenjohtaja. Fanni jatkoi töitään kartanolla, mutta hänen paisuva vatsansa saa ihmiset kuiskimaan, että työnteko olisi ehkä ollut aika lopettaa jo aikaisemmin. Kapinan aikana Fanni auttoi mm. ryöstettyjen tavaroiden - viljan ja karjan - toimittamisessa torppareille ja sahalaisille. Fannin aviomies Vihtori Kallio lähti kylästä yhdessä punakaartin kanssa ja jätti raskaana olevan vaimonsa kartanolle. Fanni on nyt kotiarestissa kartanolla ja kartanonherra on allekirjoittanut vakuutuksen, että piika saapuu suojeluskunnan kuultavaksi. Fannin isä Elias Mäki on Kouvolassa oikeuden edessä. 


* Kunnallisen kansanvaltuuskunnan jäsen Ida Koivu (35 v) 

Pelaaja: Kirsi V.

Entinen työväenyhdistyksen sihteeri ja punaisten kapinahallinnon eli kunnallisen kansanvaltuuskunnan jäsen Ida Koivu vastasi kapinatalven aikana elintarvikeasioista yhdessä Elias Mäen kanssa. Juuri Ida määräsi taloihin kohdistuneista ryöstöistä ja kirjoitti takavarikointimääräykset, joita kaartilaiset esittelivät ryöstöjen yhteyessä. Ida antoi myös määräyksen Anttolan siemenviljan takavarikosta ja oli itse housukaartin mukana paikalla ilkkumassa, kun Anttolaan mentiin ryöstämään aseiden kanssa siemenviljat. Anttolan isäntä provosoitui käymään Idan kimppuun, minkä johdosta hänet pidätettiin ja lähetettiin Kouvolaan. Ida on lautatarhalla töissä. Hänen miehensä on sahuri, joka laiminlöyötyään turvamääräyksiä joutui sahalla onnettomuuteen ja halvaantui. Lindelit ovat antaneet kuitenkin Idan pitää työnsä lautatahalla, vaikkei sen ikäistä perheellistä naista yleensä niissä hommissa enää pidettykään ja Koivujen perhekin sai pitää asuntonsa Sahankylässä. Ida on nyt kotiarestissa ja kutsuttu suojeluskunnan tutkintalautakunnan kuultavaksi.

* Kaarina Murtomaa (57 v) 
Pelaaja: Miia P.

Kaarina ei tiettävästi osallistunut punaisten toimiin sodan aikana, mutta hänen poikansa Hans Murtomaa oli punakaartissa, osallistui useisiin ryöstöihin ja oli mukana yrittämässä polttaa sahaa punaisten vetäytymisen yhteydessä. Hansia ei ole saatu kiinni. Kaarinan miniä Hilja Murtomaa toimi sodan aikana punakaartin keittäjänä ja pakeni kylästä yhdessä punakaartilaisten kanssa. Pariskunnan alle kaksivuotias poika on tiettävästi nyt Kaarinan hoidossa, mutta on selvää ettei Kaarina Murtomaa kykene elättämään edes itseään saati sitten pikkupoikaa - toistaiseksi hän on asunut poikansa perheen luona Sahankylässä. Nyt näyttää siltä, että sekä Kaarina että lapsi joutuvat kunnan köyhäinhuollon piiriin. Ikään kuin punakapinan seurauksena ei olisi muutenkin liikaa orpoja ja leskiä rasittamassa kunnan punavallan aikana tuhoutunutta taloutta.


* Tilta Kallio (51 v.) 

Pelaaja: Katri K. (pelaajan 2. hahmo)

Kartanon entinen piika ja sitkeiden huhujen mukaan kartanonherran entisiä lemmenseikkailuja, tulipunaisten lasten äiti. Tilta itse ei tiettävästi osallistunut millään tapaa punaisten toimintaan sodan aikana, mutta hänen miehensä Erkki Kallio oli työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja kunnallisen kansanvaltuuskunnan johtaja (Erkki sai surmansa tulitaistelussa kunnantalon valtauksen yhteydessä). Tiltan lapsista kaksi, Vihtori ja Rauha, liittyivät punakaartiin ja ovat paenneet kylästä valkoisten tieltä ja hänen kolmas lapsensa Henrik pakeni kylästä jo vuosia aikaisemmin Amerikkaan asti ryöstömurhasta syytettynä. Tilta on kutsuttu kuultavaksi, mutta häneen itseensä ei kohdistu mitään syytteitä.Kadoksissa, mutta oikeuden eteen kaivattaisiin myös...


* Punakaartin komentaja Hannu Korpimetsä (49 v.)

Pelaaja: Antti H.

Punakaartin komentaja, joka mm antoi julistuksen, että kaikki pohjoiseen pyrkivät valkoiset olisi ammuttava kyselemättä. Tämä julistus mahdollisesti koitui kartanonpoikien kuolemaksi ja suuttumusta herätti myös se, ettei Hannu tuntunut yrittävänkään löytää kaksoismurhaajaa. Korpimetsän punakaarti syyllistyi sodan aikana useisiin aseellisiin ryöstöihin ja jopa murhiin, otti osaa taisteluihin ja piti kylää kauhun vallassa useiden kuukausien ajan. Tästä kaikesta päävastuu kuuluu sahuri Hannu Korpimetsälle, joka kuitenkin pakeni kylästä punakaartinsa kanssa ennen valkoisten tuloa.


* Punakaartilainen Vihtori Kallio (29 v.) 

Pelaaja: Markku S.

Kartanon torpparin poika, riidanhaastajana ja viinamäenmiehenä tunnettu punakaartilainen, joka on ollut mukana niin taisteluissa kuin ryöstöissäkin. Vihtori pakeni kylästä punakaartin mukana jättäen raskaana olevan vaimonsa Fannin yksin kylään. Kartanolta oli jo tarjottu Kallion nuorelle parille hyvää torppaakin, mutta Vihtori valitsi mieluummin rikollisen tien ja kapinan. Rikollisuus ja väkivaltaisuus lienee Kallioilla suvussa: Vihtorin sisko Rauha liittyi housukaartiin ja veli Henrik pakeni jo vuosia sitten Amerikkaan ryöstömurhasta epäiltynä. 


* Punakaartilainen Emil Kuikka (25) 

Pelaaja: Petra A.

Anttolan torppari ja punakaartilainen, joka on osallistunut useisiin aseellisiin ryöstöihin Siikalahdella. Anttolan isäntä oli aikonut olla uusimatta torpankontahtia Kuikan kanssa, joten Kuikan piti joutua jättämään torppansa keväällä. Kapina-aikana Kuikka kuitenkin selvästi piti torppaa jo omanaan. Pakeni kylästä yhdessä muun punakaartin kanssa jättäen jälkeensä kihlattunsa Martta Kasken, joka oli sodan aikana toiminut agitaattorina.


* Punakaartin keittäjä Hilja Murtomaa os. Kuikka (20 v) 

Pelaaja: Minna H.

Hilja Murtomaa on entinen työväenyhdistyksen johtokunnan jäsen ja toimi kapinan aikana punakaartin huoltojoukoissa keittäjänä ja otti vastaan sekä käsitteli sodan aikana sahan ruokalassa varastettuja elintarvikkeita, kun taas hänen miehensä Hans oli punakaartissa. Hilja on lautatarhan työntekijöitä, Hans sahuri. Hilja pakeni kylästä yhdessä punakaartin kanssa ennen valkoisten tuloa jättäen pienen poikansa anoppinsa Kaarina Murtomaan hoiviin.


* Punakaartin keittäjä Lempi Korpimetsä (32 v.)

Pelaaja: Marjaana K

Punapäällikkö Hannu Korpimetsän sisar ja kylän ompelijatar. Lempi ei ole naimisissa, mutta hänellä on peräti kaksi aviotonta lasta ja hän asui Sahankylässä veljensä Hannun asunnossa. Lempi väittää olleensa lähestulkoon kihloissa Amerikkaan paenneen ja murhasta syytetyn Kallion Henrikin kanssa. Punakapinan aikana hän toimi punakaartissa keittäjänä ja organisoi varastettujen elintarvikkeiden jakamista torppareille ja sahankylään. Lempi yritti tiettävästi polttaa sahaa punaisten vetäytyessä, mutta pääsi pakoon. Tihutyö onneksi epäonnistui ja palo saatiin sammutettua ennen kuin se levisi lautatarhassa. Lempin olinpaikasta ei ole tietoa.


* Punakaartin komentaja Ruut Saarinen (20 v) 

Pelaaja: Halti

Lautatarhalla työskennellyt Ruut oli perustamassa housukaartia ja toimi Siikalahden housukaartin komentajana kapinan aikana. Juuri Saarisen kaarti sulki raskaana olleen Elisabeth Anttolan sekä Armi Lindelin kokonaiseksi yöksi työväentalon kylmään kellariin tyttöjen uhmattua ulkonaliikkumiskieltoa. Saarisen kaarti myös ryösti aseella uhaten Anttolan siemenviljan ja juuri Saarinen lähetti Anttolan Antin Kouvolaan. Puhutaan, että Saarisen kaarti olisi myös murhannut Gustaf Dorfin. Kaarti vetäytyi Siikalahdelta ennen valkoisten tuloa ja ennen punakaartin perääntymistä.


* Punakaartilainen Elli Mäntynen (19 v) 

Pelaaja: Aino H. (pelaajan 2. hahmo)

Elli Mäntynen toimi housukaartissa ja osallistui useisiin aseellisiin ryöstöihin. Hän on myös lautatarhalla töissä ja jakaa Saarisen Ruutin kanssa huoneen Sahankylässä. Elli ei paennut kylästä muun housukaartin mukana, vaan on kotiarestissa ja saanut kutsun saapua suojeluskunnan tutkintalautakunnan kuultavaksi.


* Punakaartilainen Rauha Kallio (22 v) 

Pelaaja: Sara K.

Myöskin sahalla ennen kapinaa työskennellyt Rauha on punaisesta perheestä: hänen isänsä Erkki Kallio oli työväenyhdistyksen puheenjohtaja ja toimi kunnallisen kansanvaltuuskunnan puheenjohtajana, hänen veljensä Vihtori on punakaartin pahimpia tappelupukareita. Kai se rikollisuus ja väkivaltaisuus kulkee suvussa: Rauhan ja Vihtorin veli Henrik on paennut Amerikkaan murhasta epäiltynä jo vuosia sitten. Rauha osallistui tiettävästi useisiin aseellisiin ryöstöihin ja oli saattamassa Anttolan isäntää Kouvolaan. Rauha oli kihloissa Tampereen taistelussa kaatuneen Arvi Kasken, kylän pahimman punikkiperheen pojan, kanssa. Nyt Rauha pakeni kylästä muun housukaartin mukana jo hyvissä ajoin ennen valkoisten tuloa. Lisäksi haluttaisiin kuultavaksi myös 


* Punakaartilainen Marketta Puna-aho (21 v) 

Pelaaja: Mari L. (pelajaan 2. hahmo)

Anttolan karjakko Marketta tunnetaan tulipunaisena sosialistina, vaikka hän nousukin vastustamaan punakaartilaisia kun nämä tulivat hakemaan Anttolan lypsylehmät teuraaksi tai torppiin jaettaviksi. Itse Marketta ei sen sijaan lainkaan arkaillut olla mukana aseen kanssa ryöstämässä taloja ja viemässä Anttolastakin kaiken siemenviljoja myöten. Nyt Marketta pakeni kylästä muun housukaartin mukana jo hyvissä ajoin ennen valkoisten tuloa. 


* Punakaartin keittäjä Maire Lund (24 v) 

Pelaaja: Heidi O. (pelaajan 2. hahmo)

Maire toimi sahan ruokalassa jo ennen kapinaa ja jatkoi toimimaan keittäjänä vielä sen jälkeenkin kun ruokala muutettiin punakaartin ruokalaksi, missä varastetuilla ruokatarpeilla ruokittiin punikkeja perheineen. Maire tunnetaan tulenpalavana sosialistina, joka oli saanut useita varoituksia agitaatiosta jo ennen kapinaa. Maire on kartanon talousmamselli Miina Lundin sukulaistyttö. Hän kuului housukaartiin, vaikka toimikin tiettävästi kapinan aikana huoltojoukoissa. Nyt Maire pakeni kylästä muun housukaartin mukana jo hyvissä ajoin ennen valkoisten tuloa.